Skip Ribbon Commands
Skip to main content

TENDER

& ​QUOTATION

Click here to view latest Tender And Quotation from Ministry of Brunei Defence

 ​

TITAH​​

& SABDA

Click here to view HM Titah from 2004-2011

 

MINDEF

SCHOLARSHIP

Click here to view latest Events & Functions from Ministry of Brunei Darussalam

 

KEJOHANAN AKHIR PETANQUE DAN TARIK KALAT SUKAN KEMENTERIAN PERTAHANAN 2014print

BANDAR SERI BEGAWAN, Rabu 23 April 2014 – Pertandingan Petanque di antara Jabatanarah Awam sempena Sukan Kementerian Pertahanan telah berlangsung di Gelangang Petanque Stadium Negara Hassanal Bolkiah, Berakas dan dikendalikan oleh Jabatanarah Pembangunan dan Perkhidmatan Kerja (JPPK). Kejohanan  bertujuan bagi pemilihan mewakili Kementerian Pertahanan di Sukan Kementerian-Kementerian yang akan datang. Acara dipertandingkan ialah acara Perseorangan Lelaki dan Wanita.


Acara perseorangan lelaki di juarai oleh Awang Haji Raduan bin Haji Nudin dari JPPK setelah menewaskan Awang Masli bin Haji Mohd Said dari Jabatanarah Pentadbiran dan Tenaga Manusia (JPTM), Perkhemahan Muara. Tempat ketiga ialah Mohd Omar bin Haji Adam dari JPTM, Perkhemahan Muara.

MAJLIS PENYERAHAN BENDERA NEGARA KEPADA DELEGASI AHEX 14print

RIMBA, Rabu 23 Apr 2014 – Dalam meningkatkan penglibatan dan keupayaan Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) dalam misi bantuan kemanusiaan dan bencana, ABDB akan menyertai ASEAN Humanitarian Assistance and Disaster Relief Exercise (AHEX 14) bermula pada hari Rabu, 23 Apr 2014 hingga hari Jumaat, 02 Mei 2014 di Prachin Buri, Chachoengsao City, Thailand.  


Latihan ini akan menumpukan kepada kerjasama berbagai hala (multi-lateral) dalam latihan bencana alam bersama negara-negara anggota ASEAN Plus dan beberapa buah badan bukan kerajaan (NGO's).

HIS MAJESTY TOURS SINGAPORE MILITARY FACILITIESprint

SINGAPORE, Tuesday 22 April 2014 - His Majesty the Sultan and Yang Di-Pertuan of Brunei Darussalam toured the Singapore Armed Forces’ (SAF) facilities, as part of his programme on the second day of his state visit to the city-state.


The Sultan made stops at SAF’s Multi-Mission Range Complex in Pasir Laba Camp and Headquarters of Third Division (HQ 3 Div) at Jurong Camp yesterday.

UPACARA PEMBUKAAN RASMI EKSESAIS BRUMAL SETIA SIRI 11/2014print

PERKHEMAHAN LUMUT, Sabtu 19 April 2014 - Perbarisan bagi upacara pembukaan rasmi Eksesais BRUMAL Setia siri 11/2014 diadakan pada hari ini bertempat di padang kawad Batalion Ketiga Tentera Darat Diraja Brunei, Perkhemahan Lumut. Hadir selaku tetamu kehormat ialah Kolonel Pg Dato Paduka Aminan bin Pg Haji Mahmud, Pemangku Timbalan Pemerintah Tentera Darat Diraja Brunei.


Turut hadir ialah Timbalan Panglima Tentera Darat Malaysia, Yang Berbahagia Leftenan Jeneral Dato' Seri Panglima Haji Ahmad Hasbullah bin Haji Mohd Nawawi.

KEMENTERIAN PERTAHANAN `B' JUARA GASING SUKAN KEMENTERIAN PERTAHANAN 2014print

BANDAR SERI BEGAWAN, Jumaat 18 April 2014 – Kejohanan Gasing sempena Sukan Kementerian Pertahanan 2014 telah berlangsung di Gelanggang Gasing, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah pada petang ini. Sebanyak tiga kategori telah dipertandingkan iaitu acara Perseorangan, Bergu dan Regu Jemputan.


Sebanyak sembilan pasukan dan sembilan peserta perseorangan telah menyertai kejohanan tersebut yang diadakan untuk mengeratkan tali silaturahim di antara pegawai dan kakitangan kerajaan.

CONVERSION CEREMONY FOR PVT MUHD HADI MIRZA BIN ABDULLAH JILINprint

TUTONG, Friday 18 April 2014 - An RBAF military personnel, Soldadu Azlan bin Jilin from the RBLF has recited the Syahadah in a Islamic conversion ceremony at  No.13, Simpang 1185-73-76, Perpindahan Bukit Beruang Tutong.


Present as the Guest of Honour was Yang Dimuliakan Pehin Datu Pekerma Jaya Mejar Jeneral Dato Seri Pahlawan Mohd Tawih bin Abdullah, Commander of RBAF.

PEJABAT PENGAMBILAN ABDB SERTAI PAMERAN KERJAYA STUDYDRAMAprint

BANDAR SERI BEGAWAN, Khamis 17 April 2014 – Maktab Duli Pengiran Muda Al-Muhtadee Billah telah mengadakan Studydrama sebagai acara tahunan mereka yang diadakan di Dewan Auditorium, Maktab Duli PMAMB.


Hadir selaku tetamu kehormat dan merasmikan Studydrama ialah Pemangku Pegawai Tugas-Tugas Khas Kanan di Kementerian Pendidikan, Awang Abdullah bin Haji Ahad yang juga selaku Ketua Bahagian Dermasiswa.

KEJOHANAN SUKAN FUTSAL & BOWLING KEMENTERIAN PERTAHANAN 2014print

BOLKIAH GARISON, Rabu 16 April 2014 – Kejohanan Futsal antara Jabatanarah Awam sempena Sukan Kementerian Pertahanan telah berlangsung di Futsal Court, Bolkiah Garison dan diungkayahkan oleh Jabatanarah Pembangunan dan Perkhidmatan Kerja (JPPK). Kejohanan ini  terbahagi kepada 2 bahagian iaitu Veteran (berumur 45 tahun ke atas) dan Acara Terbuka.


Juara bagi Lelaki Veteran ialah Pasukan Jabatanarah Pentadbiran dan Tenaga Manusia setelah menewaskan Jabatanarah Pembangunan dan Perkhidmatan Kerja.

 LOCAL WEATHER

WeatherBandar Seri Begawan

 UPCOMING EVENTS

5/19/2014 8:00 AM -----------------------------
4th Asean Chiefs of Military Medicine Conference (4th ACMMC)
4/26/2014 7:30 PM -----------------------------
Upacara Penutup Exercise BRUMAL Siri 11/2014
mindef_photogalley.jpg